• Október v ŠKD

          • Jeseň pani bohatá,

            farbí stromy do zlata...

            ... a tak sme sa aj my v školskom klube detí inšpirovali "pani Prírodou" a vyzdobili sme si náš školský klub...

            ...zahrali sme si Ekohry...

            ...z toho, čo nám jesenná príroda ponúka, sme si v tvorivých dielňach vyrobili dekorácie...

            ...a keďže k jeseni neodmysliteľne patria tekvice, pustili sme sa do zdobenia tekvičiek rôznych veľkostí a tvarov...

          • Info

          • Dovoľujeme si vás upozorniť na novú vyhlášku k prekrytiu horných dýchacích ciest, ktorá vyšla dňa 1. 10. 2021.

            Od pondelka 4. októbra 2021 rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety, jedáleň). V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné.

            Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky nosenie rúšok u detí naďalej odporúča a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia.

          • Beh o pohár starostu obce

          • Dňa 24. septembra 2021, v piatok pred jablonickými hodami, na našej škole panovala športová atmosféra. Aj tento rok sme v spolupráci s Obcou Jablonica zorganizovali tradičný „Beh o pohár starostu obce“. Počasie, aj keď nie ideálne, nám plány na tento deň nezmarilo a tak sme sa mohli pustiť do súťaženia. Športové dopoludnie otvoril pán starosta, ktorý spolu s pani riaditeľkou všetkým deťom poprial veľa športových úspechov.

            Do súťaže sa zapojili všetky ročníky v rôznych kategóriach. Pani upratovačky pripravili pre všetkých chutný teplý čaj.

            Najúspešnejší žiaci si odniesli medailu, diplom a vecné ceny od OÚ Jablonica.

            Absolútnym víťazom behu a držiteľom putovného pohára sa stala 3.A.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a víťazom GRATULUJEME!

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto obľúbeného podujatia!

             

          • Novinky z našich lavíc

          • Žiaci 8. a 9. ročníka spolu s triednymi učiteľkami sa 21. 9. 2021  zúčastnili exkurzie. Ráno o ôsmej  autobus vyrazil smer Smolenice. Tu, v najbližšom okolí je množstvo zaujímavých lokalít a bolo by škoda ich nespoznať.

            Prvou zastávkou bola včelovina. Množstvo informácií o živote včiel zaplavilo hlavičky žiakov. V prvej časti to bola len teória, ale druhá časť bola zaujímavejšia. Prehliadka histórie života včiel,  histórie úľov, ale aj práce  brtníkov. A najchutnejšia bola ochutnávka troch druhov medu. Ale najzaujímavejšie bolo vyrobenie vlastnej medovej sviečky s vlastným menom.

            Neskôr sme sa presunuli na Smolenický zámok, kde nám veľmi milá pani porozprávala o histórii zámku. Potom sme si prehliadli interiér a nakoniec sme vyšli na vyhliadkovú vežu.

            Po ceste k autobusu sme obdivovali chovný rybník so pstruhmi dúhovými, poznávali sme stromy v  zámockom parku a niekoľkostoročné lipy pred kostolom.

            Domov sme sa vrátili po 13,00 hod. S novými vedomosťami a dobrým pocitom, že sme opäť niečo nové spoznali.

            Ďakujeme pani učiteľke Mgr. J. Čapkovej za zorganizovanie tejto exkurzie.

             

                       Žiaci IX.A : Liana Černeková, Filip Jankovič.

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,

          • minulý školský rok sme sa s radosťou zapojili do projektu Čerstvé hlavičky od Kauflandu a aj s vašou pomocou sa nám podarilo zvíťaziť. Každý utorok počas celého školského roka tak vaše deti dostanú “zdravú výhru“ v podobe čerstvého ovocia a zeleniny. Prvé dávky vitamínov už dorazili! Počas ďalších týždňov si deti pochutia napríklad na hruškách, hrozne, ringlotách ale i karotke či kalerábe...

                                                        Tešíme sa a ešte raz ďakujeme!

          • Otvorenie nového školského roka

          • Dva mesiace prázdnin ubehli ako voda v rieke a na dvere nám zaklopal mesiac september. Oznámil nám príchod nového školského roka 2021/2022. Pomalý a pokojný rytmus prázdnin a dovoleniek sa skončil a vystrieda ho pracovné tempo. V úvode slávnostného otvorenia nového školského roka sa už tradične areálom školy niesli slová a tóny slovenskej hymny. Po nej sa žiakom, rodičom aj zamestnancom školy prihovorili pani riaditeľka, pán starosta a na záver pani Bulganová a  pani Blažková z Rady rodičov pri ZŠ Jablonica.

            Pri príležitosti zahájenia školského roka,  sme mali ešte jednu milú povinnosť. Slávnostne sme otvorili nový altánok, ktorý počas letných mesiacov pribudol v areáli našej školy. Naše veľké a úprimné poďakovanie patrí Rodičovskému združeniu pri ZŠ Jablonica, ako aj všetkým sponzorom, ktorí sa na výstavbe podieľali. Výsledkom je krásny altánok vybavený tabuľou a lavicami, ktorý bude slúžiť žiakom na učenie a voľnočasové aktivity.

            V mene detí vám ešte raz ĎAKUJEME.

             

            Všetkým žiakom, učiteľom, zamestnancom školy i rodičom prajeme v novom školskom roku veľa síl, trpezlivosti a úspechov.

             

            kolektív ZŠ Jablonica

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom, ktorí mali objednanú samotestovaciu sadu antigénových testov, že si ich môžu prevziať v pondelok 6. 9. 2021 v čase od 8,00 do 15,30 hod. v pavilóne 2. stupňa. Náhradný termín si môžete dohodnúť telefonicky.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Tešíme sa na vás v novom školskom roku 2021/2022, ktorý bude zahájený vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 hod. Žiaci sa zhromaždia na nádvorí školy. Pri tejto príležitosti bude slávnostne otvorený nový altánok. V prípade nepriaznivého počasia bude zahájenie prebiehať v triedach, v 1. triede za prítomnosti rodičov.Žiaci si prinesú rúško, prezúvky a písacie potreby.

            Vstup do budovy školy je povolený iba s rúškom!

            Organizácia prvých školských dní:

            2. septembra 2021 (štvrtok)  

            - vyučovanie sa končí 9:30 hod.

            - ŠKD a školská jedáleň nie sú v prevádzke

            3. septembra 2021 (piatok)   

            - vyučovanie sa končí 11:25 hod.

            - ŠKD bude fungovať od 7:00  (ranný klub)  do 16:30 hod. (nové - zvonček na vyzdvihnutie žiaka z ŠKD vo vstupnej chodbe pavilóna)

            - školská jedáleň v prevádzke

             

            Vyhlásenie o bezpríznakovosti nájdete na webovej stránke školy a v predajniach NÁDEJ a UNI-STAVBA-ZÁHRADA.

            O termíne prevzatia sady testov na domáce samotestovanie Vás budeme informovať prostredníctvom triednych učiteľov a webovej stránky školy.

          • Zisťovanie záujmu o testovanie

          • Vážení rodičia!

            Chceli by sme vás informovať o možnosti testovania žiakov. Na nástup do školy sa test nevyžaduje, ale v prípade záujmu o testovanie Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ponúka nasledovné možnosti:

             

            1. dobrovoľné samotestovanie antigénovými testami v domácom prostredí. V prípade záujmu každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane bezplatne sadu 25 antigénových testov na domáce testovanie. Tým sa rodičom umožní samotestovanie detí v priebehu školského roka v domácom prostredí. 
            2. testovanie kloktacími testami v škole alebo doma. Potrebný je písomný „Súhlas dotknutej osoby“ a „Zber údajov“ (odber v škole) alebo „Čestné vyhlásenie – samoodber“ (odber v domácom prostredí). Možnosť testovania kloktacími PCR testami bude dostupná len na začiatku školského roka.

             

            Záujem treba nahlásiť od 23. 8. 2021 do 25. 8. 2021

            prostredníctvom mailu zakladnaskolajablonica@gmail.com

            alebo osobne v škole v čase od 8,00 do 14,00 hod.

             

            Ďakujeme za spoluprácu!

          • Poskytovanie dotácií na stravu v novom školskom roku 2021/2022

          • Dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť nasledovné právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“):

            Konsolidované znenie zákona o dotáciách v znení účinnom od 01.08.2021 je zverejnené v zbierke zákonov SR: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/544/

             

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie

             

            V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            • na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi  alebo  ktorej príjem je najviac vo výške životného minima
            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku. Táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením (príloha).

             

            K poskytnutiu dotácie je nevyhnutné predložiť:  

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa

             

            V prípade, ak Vaše dieťa patrí do okruhu oprávnených detí,

            doručte potvrdenie alebo čestné vyhlásenie 

            najneskôr do 30. 7. 2021 

            na Obecný úrad Jablonica.

             

            Čestné prehlásenie je súčasťou tohto oznamu a bude k dispozícii aj v priestoroch obecného úradu, kde ho môžete priamo vyplniť.

             

            Ďakujeme Vám za porozumenie a ústretovosť.

          • Zoznam pomôcok pre 5. ročník (orientačný)

          • Zošit malý čistý - 5 ks

            Zošit veľký čistý - 3 ks

            Zošit malý linajkový - 8 ks

            Notový zošit - 1 ks

            Pomôcky na výtvarnú výchovu: 10 ks - výkresy A3, 10 ks - výkresy A4, farebné papiere, nožnice, disperzné lepidlo, fixky, farbičky, ceruza, temperové farby - ploché štetce, vodové farby - guľaté štetce, paleta (tácka), nádoba na vodu, obrus, handrička

            - rysovacie pomôcky (ceruzka, guma, pravítko s ryskou, pravítko dlhé, uhlomer, kružidlo)

            - telocvičný úbor, tenisky s bielou podrážkou

            Žiaci 6. - 9. ročníka môžu pokračovať v minuloročných zošitoch.

          • Oznam

          • Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom a žiakom našej školy, že slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční v stredu  30. júna 2021 v triedach. Žiaci prídu do školy na 8-mu hodinu a predpokladaný odchod je o 9-tej hodine. Školská jedáleň ani školský klub detí nebudú v prevádzke.

          • Zlé počasie? Nevadííí!

          • Aj keď je za oknom zlé počasie, my sa nenudíme :-) Pozrite si výtvarné práce našich žiakov, ktoré vytvorili pod vedením pani učiteľky Rusovej.